persiskt ris

red5 red3red6red4

Tycker ni om ris? Då måste ni laga persiskt ris, det är gudomligt!

Jag använder finare kvalité på riset men det funkar med vanligt basmatiris också.

Lägg riset i blöt i ca 2 h innan det ska lagas (kan ni hoppa över om ni använder vanligt basmatiris). Sedan sköljer ni av riset noga så har det mesta av stärkelsen försvunnit, koka riset i ca 2-3 minuter (ha mycket salt i vattnet) så att det blir mjukt men fortfarande har en hård kärna i mitten, sen silar ni av riset och sköljer av det i kallt vatten. Ta en ny kastrull, lägg 2 msk olja i botten och täck med skivad rå potatis. Lägg därefter försiktigt i riset, forma det till ett berg, gör 4 hål på toppen med slevens baksida och lägg en klick smör i varje hål. Klä locket med en kökshandduk, sätt kastrullen på plattan med medelhög varme tills det bildats ånga i kastrullen och då kan du sänka till 1 an. Riset är klart efter ca 45 minuter. Det blir så fluffigt och potatisbitarna på bottnen är pricken över i:et.

Idag serverade jag riset med saffransmarinerad kyckling, hembakad bröd och en fräsch sallad. Salladen är enkel att göra: finhacka tre tomater, en gurka och en rödlök, blanda i tre msk olja, saften från en citron, salt, peppar och två msk torkad mynta. 

Jag tycker det är jätte roligt att laga persisk mat till S och han uppskattar det verkligen!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *